Cumartesi, Ekim 14, 2006

ROBOSTORY


"Rellelle rellelle teneke teneke trenler" diye şarkı söyleyen acayip robotları hatırlıyor musunuz? İşte o çizgi film bu idi. Bu dizinin kahramanı turuncu saçlı bir küçük kızdı. Bu kız çomarıyla beraber acayip bir gezegene düşüyordu. Burası robotların yaşadığı bir gezegegendi ve rengarenk iyi robolar kapkara kötü robotların tuzaklarından kurtulmaya çalışırken bize de o acayip şarkıyı söyleyerek coşmak kalırdı: rellelle rellelle teneke teneke trenler!

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Beni de gercekten etilemisti bu cizgifilm , ama aklimda kaldigi kadari ile oradaki sarkida trenler degil ,teneke adamlar diyorlardi...

Adsız dedi ki...

benim hatirladigim kisimlar ise: "kasini-kasini-kasiniyorum" (sanirim kopekten pire mi ne kapmislardi) ve "yasasin-yasasin-yasasin kopek" demeleri (kopek o bolumun kahramaniydi) :) hala abimle bu replikleri tekrarlar guleriz :D

Sneaky dedi ki...

Bu çizgi diziyi çok severdim. Arkadaşlarla yine böyle bir muhabbette bu çizgi diziden bahsetmiş ama adı aklıma gelmeyince hatırladığım teneke teneke trenler repliğini söylemiş herkesin bana bön bön bakmasına sebep olmuştum. Bu siteye de bakmış bulamamıştım şimdi tekrar baktım ve gördüm. Oh be üzerimden bir yük kalktı sanki. Ayrıca hep sarhoş gezen bir robot vardı ve kimsenin girmeye cesaret edemediği bir bataklıkta gizemli bir robot ...Dizinin sonunda o gizemli robot bu sarhoş robot çıkıyor ve bir gemiyle kızı alıp götürüyordu gezegenden..

Adsız dedi ki...

1985 yapımı Fransız animasyonu Robostory, basit çizgi tekniklerine rağmen gerçekten mükemmel bir hikayesi ve çok zekice esprileri olan bir çizgi diziydi ve son bölümdeki o duygusallığı hala başka bir çizgi dizide bulamadığımı düşünürüm; insanın içine oturan bir finaldi.

Küçük bir kız ve köpeği, oyun amaçlı mı ne; fırlatılmak üzere olan bir mekiğe son anda binmeyi başarırlar ve bu mekik ikisini de robotların yaşadığı bir gezegene getirirdi. Küçük kız ve köpeği; burada rengarenk iyi robotlarla, başlarında beyaz ve şaşkın bir robotun bulunduğu kötü siyah robotlar arasındaki savaşta, iyi robotların yanında yer alır ve onlar da bu küçük kızı çok sevip onu himayeleri altına alıp, pek çok konuda ona yardım ederlerdi. Başlarından pek çok serüven geçmişti.

İyi olan robotların adları çok ilginçti;

İhtiyar Robot: Adı üstünde, kendisi ihtiyardı ve bastonla gezinirdi, biraz şaşkın da olsa deneyim sahibi, bilge bir robottu.

Ahmak Robot: Resimdeki küçük kızın yanındaki portakal renkli robot o.
Aslında adına kanmamak lazım, çok bilgili ve kültürlü bir robottu. Bilgece laflar ederdi ve "niye öyle dedin?" diye sordukları zaman "bilmeeeeeem..." derdi. Emin olamıyorum ama sesini Sungun Babacan'ın sesine benzetirdim. Dublajını o mu yapıyordu, bilemiyorum.

Mucit Robot: Gözlük takardı ve sürekli buluşlar yapardı. Gezegende demir yolu olduğunu keşfettikleri zaman, Mucit Robot bir lokomotif yapmış ve bir güzel çuf çuflamışlardı.

Dev Robot: İri yarı bir robottu, hiç konuşmazdı. Kötü siyah robotlarla aralarında olimpiyat oyunlarını düzenlediklerinde, disk atma yarışmasında diski fırlattığı gibi gezegenin yörüngesine göndermişti.

Ayyaş Robot: Belinde, içinde alet edavat bulunan bir bel çantasıyla ve kafasında da melon bir şapkayla gezer ve sürekli yağ içip ayyaş gezerdi. Konuşması bile peltek peltekti.

Sihirbaz Robot: Pelerinli, yüzü şeritli gizemli bir robottu. Çok nadir görünür, ağır takılır, karizma saçardı sanki. En kötü anlarda ortaya çıkar, gözleri parıldayınca da kudretini ya da sihrini gösterir ve bizimkileri kötü durumdan kurtarırdı.

Kötü robotlar:

Hepsi birbirinin aynı ve simsiyahtı, sobaya benzerlerdi. Gözlerinin bulunması gereken yerde kırmızı bir şerit vardı yanlış hatırlamıyorsam. Hiç konuşmazlardı ve beyaz tombul bir robottan emir alırlardı. Bu beyaz robot çok şaşkın ve budala bir robottu. Onun da emir aldığı gizemli bir varlık vardı ve beyaz robot ona sürekli "beyim" diye hitap ederdi. Bu varlığın kendisi asla gözükmez ve onu da sadece beyaz robot duyabilirdi. Gizemli varlık, beyaz robota hitap etmeden önce "sen bir zavallısın, bunu sakın unutma." diye başlardı konuşmasına, beyaz robotta iki büklüm yere eğilir, itaat ederdi. Gizemli varlık, beyaz robotu cezalandırdığı zaman onun rengini siyah yapardı ve diğer siyah robotlar buna itaat etmez hale gelirlerdi.

İlginç bulduğum anekdotlar:

Kötü beyaz robot, küçük kızı gezegene getiren mekiğin içine binmeyi başarır ve mekiği uçurabileceğini iddia eder. Pilot koltuğuna oturur ve koltukta bir düğmeye basınca, hemen üstünde bir kapak açılır ve oturduğu koltukla beraber fırlar gider. İyi robotlar aşağıdan bağırırlar: "Hey, mekiği unuttun!"

İyilerle, kötüler arasında yine bir mücadele olur ve iyi robotlar kazanır. Çok sinirlenen kötü beyaz robot arkalarından bağırır. "Beyim kadar başınıza taş düşsün!.. Ooops... afedersin, beyim."

Bir bölümde yankıyı keşfederler. Yankı ve Ahmak Robot sayesinde Kötü Beyaz Robot'u kandırıp onu altederler ve bölüm sonunda
"Yaşasın Yankı, yaşasın Ahmak Robot..." diye şarkı söylerler.

Final bölümünde, iyi robotlarla kötü robotlar arasındaki savaş sürerken, Ayyaş Robot, kendinden beklenmeyecek bir hareketle Gizemli Varlık'ın bulunduğu yere ulaşır ve onun devasal bir odada büyük bir yapay zeka olduğunu keşfeder. Gözleri parıldar ve yapay zekanın hafızasını silip onu yok etmeyi başarır. Savaşı artık temelli iyi robotlar kazanmıştır.

Küçük kızın ve köpeğinin gezegenden ayrılma vakti gelmiştir. Mekik onarılmış bir kez daha fırlatılmaya hazırdır. Hatırladığım kadarıyla iyi robotlar da mekiğe binip küçük kıza eşlik edeceklerdir. Ama Küçük Kız, köpeği ve Ayyaş Robot içindeyken, mekik fırlatılır ve iyi robotlar gezegende kalırlar. Önce durumun farkına varmayan, iyi robotlar mekiği uçurmayı başardıkları için sevinç içinde haykırırlar ama onlar gezegende kalmışlardır ve gerçeği farkettiklerinde Küçük Kız'la telsizden görüntülü olarak temas kurarlar. İhtiyar Robot ve diğerleri üzüntülüdürler. Küçük Kız'ı çok özleyeceklerini söylerler. Ve Küçük Kız; "Geri döneceğim, söz veriyorum." diye sulu gözlerle onlara veda eder. Yanında oturan Ayyaş Robot'a baktığındaysa, onun yerinde Sihirbaz Robot'u görür ve elinde Ayyaş Robot'un şapkası vardır. O gizemli Sihirbaz Robot, yıllardır, Ayyaş Robot kılığında iyi robotların arasında yaşamıştır. İşte bu sürpriz ve duygusal son gerçekten etkileyiciydi.

Diziyle ilgili 5-10 dakikalık kliplere ve jeneriğe Youtube'dan Robostory yazarak ulaşabilirsiniz.

Görüşmek üzere.

Oray

Güneşli Günler dedi ki...

Çevremde kime sorsam bu çizgi filmi hatırlamıyor, çok şükür hatırlayan birilerini buldum sonunda, yaşasın. :)

Adsız dedi ki...

evet genelde pek fazla kişi hatırlamıyor bunu. benim hatırladığım şarkı şöyleydi. türkçe videosuna ulaşmak mümkün mü acaba?
"trellelle trellelle teneke teneke tenekeler, trellelle trellelle yaşasın yaşasın yaşasın adam"

Adsız dedi ki...

yasasin yasasin yasasin adam yasasin yasasin trenleeer...en cok da final muzigini severdim. o zamanlar yeni cikan video kasetimize kardesimle bir bolumunu kaydedip, fransizca final sarkisini ezberlemek icin surekli pause a basip bilmedigim bir lisanda sarki sozu yazmaya calisip ezberliyordum. ama su anda sozleri degil sadece harika melodisi aklimda.. biyerlerde tekrar dinlemeyi isterdim.

Adsız dedi ki...

But God wow gold is going to do wow gold it His own wow gold way. (Is. 33:8; 59:7; nike shoes Lev. 26:22) You rolex have put off buy wow gold the calamitous buy wow gold day and brought near buy wow gold a reign of terror. jordan shoes (Amos 6:3) There cartier is no Gad cheap wow gold damn tomorrow! cheap wow gold 8/14 Every one cheap wow gold of you probably sport shoes had Bush Nazis omega disabling your opponents! world of warcraft gold Whether they world of warcraft gold thraxed them, broke world of warcraft gold their bones, poisoned casual shoes them, or falsely rolex watches condemned them; cartier watches you have been omega watches chosen to represent replica watches the USA. (1 Peter wholesale watches 2:9) Is that the cheap watches United Sh*thead Army?

ve eşek meleği gördü dedi ki...

34 yaşında bi kadın bi gece aniden 'tralla trallaa teneke tenekee trenlerr' şarkısını söylemeye başlar. turuncu saçlı kız, köpeciği, robotlar diye inlese de kimsler inanmaz. herkes deli olduğunu düşünürken judy yardımına yetişir...
gerçekten süper bi insansın judy. çok teşekkürler!

Adsız dedi ki...

Abi trenler değilde tenekeler olması gerekir diye hatırlıyorum.Salak salak sıraya girip bahçede yürüyorduk rellelle rellelle teneke teneke tenekeler!