Pazartesi, Nisan 17, 2006

RED KIT

bang bang lucky luke
Gelmiş geçmiş en hızlı silah çeken kovboydu, gölgesinden bile hızlı ateş eder, sürekli Joe, Jack, William ve Avarel Dalton kardeşlerin peşinden koşar, aptal köpek Rin Tin Tin'in başını beladan kurtarır, emektar atı Düldül ile muhabbet ederdi. Red Kit herkesin sevdiği bir klasikti, Milliyet gazetesi yıllarca bunun çizgi romanını vermişti. Red Kit her maceranın sonunda ortadan kaybolur, batan güneşe doğru atını sürerken, ben yalnız bir kovboyum diye şarkı söylerdi. Kıyafeti hep aynıydı, ama yıllar sonra sigara içmeyi bırakmış, onun yerine ağzında bir ot taşır olmuştu. Sarah Bernhard'la, Kalamiti Jane ile maceralar yaşamış, bir keresinde Nensi diye bir kızla nişanlanmıştı. Çinli çamaşırcı, akbaba cenaze levazımatçısı en sevilen tiplerdendi. Posta arabası şirketi Wells Fargo Co. sloganı Yolculukta Banko idi. Kızılderililer'le barış çubuğu içer, Papatya Kasabası'nı korur, posta arabalarına eşlik ederdi. Kusursuz adamdı. Aşıktım herhalde ben Red Kit'e.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Akıllı ve alabildiğine cool düldül
Sakar ve şapşal rin tin tin
Sinirli joe
Avanak avarel
Silik iki ortanca Dalton kardeş
Delikanlı Kalemiti Jane
Hepsi birer ekol olmuştur benim için.
Red kit ise ideol tabiki :))
Ümit

Adsız dedi ki...

Su an sigara iciyor olmamin belki de kucuklugumde saklanan sebeplerinde... olsun be redkit biz seni cok severiz. herkes de reT kit diye telafuz eder itiraf edin.

Adsız dedi ki...

redkit gibi bir klasiğe sadece 2 yorum yapılmışi olması ilginç.. harika bir çizgi filmdi.. bizde şu anda dizi filmler furyasında redkit kadar başarılı olanı bile yok.. hiçbirşey üretemiyoruz, çizgi filmde mi??

Adsız dedi ki...

sonradan star'da cikan versiyonu cok kiroydu. ama orjinali iyiydi.

tomwood dedi ki...

cizgi filminden cok cizgi romanlarıyla buyudum ben.babam kendi zamanında saman kagıtta basılan sayıların hepsini ciltlettirmişti ben dogmadan,hala durur 3 koca cilt,kac yüz defa okudum bilemiyorum.billie the kid karakterine bayılırdım,sonradan gercekten hakkında cokca efsanesini duydugum jesse james'e de.

Adsız dedi ki...

Yanlış hatırlamıyorsam Rin Tin Tin'in o salakça şeyleri yapmasının arkasındaki neden sağır olmasıydı.
Bi de Red her bölüm sonunda batan güneşe doğru giderken çalan sarkı süperdi.

elmagnifico dedi ki...

en karizmatik karakterlerden biriydi. nedense belçika yapımı olması benim hep moralimi bozardı, ben amerikan-japon-fransız yapımlarına aşinaydım.

daltonların bi de annesi görünürdü bazı bölümlerde ben annelerine hastaydım. sürekli tadı iğrenç olan bir kek yapıp içine büyükçe törpüye benzeyen bi alet koyardı. daltonların joe su sadece annesinden korkardı.

Adsız dedi ki...

bir de bol acili kuru fasulyeyi masanin altina, rin tin tin'in onune koyarlardi...

Adsız dedi ki...

red kit e de yorum yapılmas ki kardeşim herşey ortada düldülün susup susup arada akıllı laf etmesi koparırdı beni, rin tin tin in şebeklikleri eskisi gibi diil hiç bişi :S

hgdjgdhjgdjhgdhd dedi ki...

bang bang luck luke!!
ben red kit ismi nerden cıkmıs onu merak ederim hep..kid de diil yani kit helal olsun uydurana türkiye yi bole andırdı ya bi ismi brawo walla:d

Adsız dedi ki...

kitaplarını da çok okurudm ama çizgi filmde dikkat ettiğim iki şey vardı :

1 - başlangıçta kendi gölgesini nasıl olupta vurdugunu hiçanlayamazdım :) Red - kit bana robotlu çizgi filmler gibi akıl dışı da gelmediği ve gerçekçi sınıfından saydıgım için bu olayın gerçek olup olamayacağını denerdim sürekli :D

2 - bitişteki hüzünlü müziği severdim. dinlerdim hep. arada haberlere bağlanmak için erken kestiklerinde küfrederdim televizyona >:(

---Shevarash---

galactica dedi ki...

Orjinal ismi Lucky Luck olan bu çizgi filmin neden Red Kid olarak çevrildiğini anlamadım ama çok sevdim bu çizgi filmi.Çizgi film olarak ilk defa rahmetli Cenk Koray'ın sunduğu Stüdyo Pazar içinde izledik. Red Kid'i bize sevdiren o muhteşem sesin sahibi Köksal Engürdür. Joe Daltonu seslendiren kişi de Sezai Aydındır.

Adsız dedi ki...

Red Kit'in adı ta ilk çevirildiği günlerde yayınlanan iki diğer western çizgi romanın adları birleştirilerek oluşturulmuş (kaynak: Türkiye'de çizgiroman, Levent Cantek)

Asterix olsun, Red kit olsun gayet ince espri anlayışına sahip çizgi roman/filmlerdir...böyle zeka ürünü şeyleri artık göremiyoruz. Aslında bir dönemin tarihini fena yansıtmazlar.

Biraz da diğer güzel yanlar. kimse yazmamış bari ben yazayım. Postacı. Red Kit'e gelen telgrafları her hava ve yol koşulunda ulaştırırdı...nerde olursa olsun. Dili dışarda vaziyette Red'e telgrafı uzatır, alındıyı imzalatır. Red Kit "x'e gidiyoruz Düldül" der ve Düldül ise "Yine mi" diye kişner, macera başlardı :))

Adsız dedi ki...

CaNıM Ya AMcAmInOğLu:)

doyum olmazdı buna...