Pazartesi, Nisan 17, 2006

ŞİRİNLER

koş gargi koş
Şirinler 3 elma boyunda, mavi renkli ve de kukuletalı bir grup yaratıktı. Mantarların dibinde bir köyde yaşarlardı, köy imamı da Şirin baba diye sakallı muhterem bir zattı. Bunun donuyla şapkası kırmızı idi. Ama o da diğerleri gibi üstsüz gezerdi. Sonradan köye çirkin bir kız gelmiş, Şirin baba büyüleriyle kızı Britney Spears'a çevirmiş, ismini de Şirine koymuştu, Şirine yüzünden bütün şirinler birbirine girmişti. Bunların gözlüklü bilgin şirini, şişko aşçı şirini, uykucu tembel şirini, adaleli güçlü şirini vardı. Ama en güzeli peşlerindeki hain Gargamel'di, kedisi Azman'la bu dırdırcı Şirinler'i yakalamaya çalışır, birtürlü beceremezdi. Gargamel yıllar sonra sanal alemde bizim kuşağın en çok tercih ettiği takma ad olmuştu.

26 yorum:

Adsız dedi ki...

bende sirin baba oyuncagi vardi ablamdan kalmisti..onuda almanyadan 1980lerde ailem orda yasadigi zaman almislar...Turkiyede benimdehiç gozume carpmadi oyuncaklari..benimde gozumu kirpmadan seyretigim cigi filmlerden biriydi..Hala su sozunu unutamam "iyi bir cocuk olursan sende sirinleri gorebilirsin":)

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

komunizimle surekli baglantilar kurulsa (sirin baba, yemek pesinde kosmak, gargamel, kedisi, vs vs) da benim masum cocuklugumu hatirlattigi icin cok sevdigim super cizgi filmlerden.
tek kotu yani kendimi kotu bir cocuk gibi hissederdim cunku sirileri goremezdim...
olsa da izlesek.
hah birde gay bi sirin vardi o zamanlar cozmeye ugrasirdim kiz mi acaba erkekmi diye..

Adsız dedi ki...

En sinirli oldugum anlarda bile, oturup izledigim vakit tum sıkıntımı geciren bir cizgi filmdir bu.Hep olumlu hep olumlu sıkıcı gibi gorunse de aslında pek keyfilidir Sirinler."Rampaların ustasıyım, Sirinlerin hastasıyım" desem yeridir yani. Ama bi ara bunlar balonla zamanda falan seyahat ediyolardı, oyle bolumleri cıkmıstı, ben sevmemistim o bolumlerini pek. Ama izlerken,insanın "keske sirinler gercek olsa" diyesi geliyor gercekten de. Bir de Sirinler de diger sevdigimiz pekcok cizgi film gibi Belcika menşeili ve SMURFS kelimesinin bildigim kadarıyla oyle ozel bi anlamı falan yok,uydurma bi isim yani.Belcikada senlikleri bile yapılıyor. Kendilerine guzel ortam yapmıs bu Sirinler ormanda,helal olsun valla :) Dusmanları olan bataklık cinleri var,onların konusmaları cok guzel oluyordu "diilmi çamur abi?"

Adsız dedi ki...

haftaiçi her sabah kanald ekranlarında beni nekleyen, uykumun açılmasını sağlayan, beni gargamel manyağı yapan çizgifilm.
ne güzel toplarlar imeci yöntemiyle şirin çileklerini, terzi dikiş diker, süslü kuşum aydın havasında ormanda elinde aynayla dolaşır.

sonradan bunlara küçük şirinler katılmıştı.hatta bunların arasında kızın saçlı örgülü vardı, garmamelin peşine takılmıştı bi ara "baba baba" diyerekten.bu bücürler arada büyük şirinleri kurtarırlardı.
garmamelin çırağı vardı bi de nefret ederdi gargamelden ona ne oldu hala bilmem.

sonradan azıttı bu çizgifilm.sarı kıyafetli bi büyük baba çıktı zamanda yolculuk fln yaptılar, imajlarını zedelediler ama onlar hala şirinler.

siyah-beyaz tvlerin olduğu zaman da yayınlanırmış bu çizgi film, hatta ablama şirinler desenli bi tişört hediye edilince annemler şirinlerin mavi olduğunu öğrenmişler, o kadar eski yani.

Adsız dedi ki...

Bir zamanlar değil Halen yayınlanıyor ve ben halen izliyorum :) (yaş 25)

FDZ dedi ki...

Şirinlerin çok şirin oyuncakları var ve istiklal caddesinde tünele giderken sol tarafta kalan bir oyuncakçıda satılıyor...

Bende o zamanlardan kalma şirinlerin arabaları var...Bir de yastıkları...

Adsız dedi ki...

ilk renkli tvmizi sirinlere borcluymusuz biz:)ben daha ortalıklarda yokkene bizim tv siyah beyazken abim bu cizgi filmi izlermiş. o sıra renkli tvler yeni cıkmıs falan herkesin evinde yok tabi. bi gun abim komsuda izlemiş bunu gelmiş eve. anne bu sirinler aslında maviymiş.renkleri falan o kadar guselki canlı canlı falan demiş bööle iç gecire gecire...ertesi gun bize renkli tv alınmıs...ehe:D

Adsız dedi ki...

dede şirin, bebek şirin, çocuk şirinler vs. neyse hepsi varlar bir bölümünde. Bir yerlerden kristaller buluyorlar şirinlerden birkaçı bu kristalleri kurcalıyorlar meğer kristaller zaman ve mekan yolculuğu yapmaya yarıyormuş. Bu nedenle aralarında şirin baba'nında olduğu bir grup şirin ortadan kayboluyordu.

bu kristalleri değişik kombinasyon ve açılarda birleştirince farklı farklı mekanlara ışınlanıyorlardı. Şirin babam garibim, adam deneme yanılma yoluyla kristalleri yerleştirip şirinlerini tekrar köye ışınlamaya çalışıyordu. bu arada mısır'dan tutunda dinozor devrine kadar her zaman ve mekanı gezmişlerdi.

Benim merak ettiğim olay, köye dönebildiler mi? Haftalar sürdü bu serüven sonra kanal d birgün tutup da ilk bölümlerden birini koyup en baştan şirinleri bize tekrar seyrettirmez mi? Fitil olmuştum.

jovannimistelroy@yahoo.com

Adsız dedi ki...

soyadım şirin benim : )

Adsız dedi ki...

ya ben de bu iyi bi çocuk olursanız kısmına çok takılmıştım kesin şirinleri göremem ama belki gargamelin çığlıklarını duyarım derdim hep işte çocukluk ama hala izlerim o zaman dudu falan yoktu -iyi ki de yoktu -bizim büyücü de şirin babaydı

Coldmarch dedi ki...

Muhteşem ötesi bir çizgi filmdi.Sürekli bir mesaj verme kaygısı taşırdı.Köyün bilge adamı Şirin baba her bölümde hata yapıp,diğer şirinlerin de hayatını olumsuz etkileyen bir şirinin önce başını beladan kurtarır sonra da ona öğüt verirdi.Gargamel ise bir fenomendi.Hala yayınlandığı zaman her işimi bırakıp seyrediyorum.Sonradan günümüz versiyonu da yayınlandı ama çizgileri oldukça yapaydı ,bilgisayarda yapıldığı belli oluyordu.

Coldmarch dedi ki...

Hatta sürekli elinde ayna,kendini seyreden,kolunda kalp dövmesi olan ilk gay çizgi film karekteri de şirinlerdedir.

Ruby dedi ki...

şirinler sufle adını verdikleri pembe köpük köpük bişey yerlerdi..en sevdiğim şirin kolunda kalpli dövmesi olan güçlü şirindi..gıcık olduğumsa gözlüklüydü şirin babaya yalakalık yapardı..

Adsız dedi ki...

şirinleri ta çocukluğumdan beri izlerim ve kaç yaşında olursam oluyum heppppp izzleerriimm çok güzel yaşımı merak ediyorsanız 13 yaşıma girdim ...:)

Adsız dedi ki...

şirinleri ta çocukluğumdan beri izlerim ve kaç yaşında olursam oluyum heppppp izzleerriimm çok güzel yaşımı merak ediyorsanız 13 yaşıma girdim ...:)

Adsız dedi ki...

harika bi çizgi filmdi hiçbi çizgi film yerini tutamaz hala tv de var mı bilmyrum (yaş 16)

Adsız dedi ki...

harika bi çizgi film 60 yaşına da gelsem izlerim.bu kadar kalitelisi yok

Adsız dedi ki...

gargamel ve azmanın hayranıyım

Adsız dedi ki...

aslında insanın da o küçük şirin şeyleri görünce şirin olası geliyor yaa lütfen şirinler yeniden yayınlansın ben çok seviyorum şirinleri yaş 16 msn gamzearslancan_45@hotmail.com

Adsız dedi ki...

Ben bayilirdim bu cizgi filme hatta sonunda hep iyi bir cocuk olursaniz siz de sirinleri görebilirsiniz gibi bise diyodu bi amca ;) iyi bi cocuk oldum ama bu sirinleri hic göremedim yanarim yanarim da ona yanarim ; )) hey gidi günler hey ;))

AyseqüL

Adsız dedi ki...

Şirin baba Kenan Işık'a çok benziyor.

zavazingo dedi ki...

cirkin oldugu dusunulen insanlara ay gargamel gibi adam falan denirdi..ya da gargamel gibi burnu var.komsu teyzeler konusurken bile duymustum bunu.yazik acaba kimdi o adam.neyse ben kedileri cok sevdigim icin gargamelin kedisinin kotu yurekli olmasini hic icime sindiremezdim dogrusu.bi de mantar evlerden cok hoslaniodum..

Adsız dedi ki...

Şirinler köyünde para kullanan kimseyi gördünüz mü şimdiye kadar hiç? Para kullanılmaz evet, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir. Tembel şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır(tembellik hakkı).. Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir.

Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz.. Ne kilise, ne havra, ne camii..

Şirin babanın takkesi komunizmin sembolü olan kızıl renklidir ve sakalları da Karl Marx sakalı şeklindedir.

Şirinler çizgifilminin yaratıcısı Peyo, sosyalisttir. Şirinleri ortaya çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı. Bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB. Sosyalist olan Peyo, yaptığı çizgifilmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika'ya karsı bu yolla propaganda yapmak istemiştir..

Şirinler çizgifilminde , şirinler sosyalist olan SSCB'yi , Gargamel ise emperyalist olan ABD'yi temsil eder.. Düşünsenize, Gargamel , bütün bölümler boyunca şirinlerden altın yapmaya calısmıyor mu?
Gargamel'in kedisi Azman ise (orjinalindeki adı Azrail'dir bu kedinin) ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder.
Ayrıca şirinlerin İngilizce yazılımı Smurf'tur, bunada Socialist Men Under Red Flag diyenler var.

GİBİ Bİ BİLGİ SUNAYIM SİYASİ OALRKA DİEL ARKADAŞLAR AMA TRT'DE Bİ DÖNEM BUNUN YÜZÜNDEN YASAKLANDI DİE Bİ SÖYLENTİ DUYMUŞTUM .. !! NEYSE HADİ ŞİRİNLEYELİM :D

Adsız dedi ki...

azmannn gel buraya seni pis kedi" derdi gargamel. bu arada gargameli kim seslendirmiş biliyoanuz mu atilla olgaç. kurtlar vadisinin kılıç ı. şu 10 rumu öldürdüm diyen herif.

commodore64 dedi ki...

merhaba, görünüşe bakılırsa 2-3 yıl geç keşfetmişim burayı. oysa tam da aradığım gibi bir yer...
Şirinler benim hayatımın çizgi filmi olmuştur.ben kanal d değil trtde izlemiştim ve nedenini hala bilemiyorum,tek kelime ile büyülenmiştim. türkiyede olmadığı için o yaşımda almanyadan çizgiromanlarını getirtmeyi başarmıştım. her hafta videoya kaydederdim.kasetleri hala durur.ilkgözağrısı gibi bi şey olmalı, başka hiç bi çizgifilmden böyle etkilenmemiştim.gargamele de bayılırdım ve de kedisi azmana.
trtde yayınlandığı sırada şirinlerin adları şöyle idi:
şirin baba
şirine
bilgin(kanal d'de gözlüklü)
kocaman(kanal d'de güçlü):kollarında kırmızı kalp dövmeleri olan
becerikli(kanal d'de usta)
sakar
obur
uykucu (kanal d'de tembel)
astroşirin:1 ya da 2 macerada yer aldı.uzayı çok merak ettiği başka bir gezegene gittiğini sandığı sırada aslında içtiği ilaç ile uyurken başka bir yere taşımışlar ve şirin babanın büyülü formülleri sayesinde farklı yeşil minik yaratıklara dönüşen şirinler onu ağırlamışlardı.Fakat astroşirin orayı çok sevmiş ve dünyaya geri dönmek istememişti.
bencil (kanal d'de süslü):gayden ziyade metroseksüel erkeğin öncüsüydü bence.şapkasının iki yanında çiçek bulunur ve sürekli aynadaki görüntüsüne hayranlığını belirtir,öperdi.
şair
ressam
uyumlu(kanal d'de müzisyen):asteriksteki şair gibi borazanı ile korkunç ezgiler çaldığından herkesi etrafından kaçırırdı. Sadece şirinler değil ormandaki tüm hayvanlar o müzik çalınca kaçışırdı.
şapşal:aslında çok pasaklı bi tipti, tulumunun tek ayağı delik, gözlerinin üstünü örten külahı yamalıydı.
terzi
çiftçi
korkak:sanırım tek macerası vardı.

Şirinlerde en sevdiğim olay çok konuşunca bilgini fırlatıp kafa üstü çakmalarıydı.Şirin çileği pastası ve saparna yaprağı(her ne ise bu??)yerler ve halay misali topluca dans ederlerdi:)
la laa la lal lal laa lala laral laa:))