Pazartesi, Nisan 17, 2006

YEŞİLİN KIZI ANNE

anne of green gables
90'ların başında Show TV'de yayınlanmıştı. Türkiye'de basılmamış çok meşhur bir kitaptan Lucy Maud Montgomery'nin Anne of Green Gables romanından uyarlanmıştı. Kanada'da Prens Edward Adası'nda yaşayan bir çiftçi ailesinin evlat edindiği Anne Shirley isimli kimsesiz bir kızın maceralarını anlatırdı. Bu kızın en büyük özelliği inanılmaz bir hayal gücü olması ve hayallere dalarak kendini ve herşeyi unutabilme becerisiydi. Anne, komşu çiftliğin kızı Diana ile arkadaş olmuş, okulda kırmızı saçıyla alay eden Gilbert'in kafasında taştahtasını kırmıştı. Çok fazla seyredemedim ben bunu, lisede miydim neydim? Yıllar sonra Amazon'dan bu romanın serisini aldım, hala daha okuyorum.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu hikayeyi hep sevmişimdir.Anne of Green Gables ı ilk kanal 7 de yayınlanan,80 lerde çevrilmiş olan dizisiyle tanıdım.Yaklaşık bir sene boyunca her cumartesi sabahı seyretmek için erkenden kalkardım.20. yüzyılın başlarını anlatan ve Kanada'nın Avonlea kasabasında geçen bir öyküydü.Sonraları Televizyonda çizgi filimini de izledim ki dizisi kadar keyif vermiyordu...Kanal 7 de Anne den önce MUTLULUK YOLU vardı ki kadrosunun çoğunluğu birbirinin aynı olan ve AvonLEa de geçen yaklaşık 3 sene süren bir dizi idi yayınlanan...Anne of Green Gables i izlememin ve sevmemin de bir diğer nedeni de oydu..

Judy Abbott dedi ki...

Bunun kitap serisi çok hoşuma gitti, bizim memlekette neden yayınlanmamış bilmem, ya da yayınlanmışsa da haberim yok, neyse, kitaplar Anne'nin Green Gables'a ilk gelişinden başlayıp büyümesine, hatta evlenip çocuklarını yetiştirmesine kadar tüm hayatını anlatıyor. 8 tne kitap oku oku bitmedi, ne varki çok güzel, özellikle tabiat tasvirleri insanı resmen oralara götürüyor.

Adsız dedi ki...

dizi ile çizgi filmin sonu farklı idi yanlış hatırlamıyorsam

Adsız dedi ki...

haritadan Prens Edward adasını ve Charlotte townu bulup işte Ann burada yaşıyor diye sevinmiştim çocukken.Doğrusu hala haritaya bakıp Anne yi yad etmiyor değilim!

ACeLYa dedi ki...

kitabın yazarını ve adını tam olarak yzarsanız çok sevinirim

Adsız dedi ki...

bayılıyordum ben bu çizgi filme yanlış hatırlamıyorsam bu kızın okulunda rahibe/öğretmen vardı kıza hep rahat durmasını incil okumasını falan söylerdi kıl oluyodum o kadına bi de bu gilbert anne den hoşlanıyodu diye hatırlıyorum ama

bembi dedi ki...

deminden beri bu çizgifilmin adını düşünüyordum :)) bu blogu hazırlamakla çok faydalı bir iş yapmışsınız :)) en azından benim gibi balık hafızalı birisi için! ;)

Adsız dedi ki...

ayy hatırlayamadığım başka çizgi filmleri ararken bide bunu buldum iyi mi:) harika oldu kafama çok pis takarım çünkü böyle şeyleri.hazırlayan arkadaşa sevgilerimi sunuyorum sağolsun...

Adsız dedi ki...

kanal 7 de cumartesi sabahları yayınlanırdı kırmızı saçlı kız, ozamanlar lise giriş sınavlarına hazırlandığım için dersanem vardı ama her cumartesi bi bahane bulur gitmezdim:)hani nasıl desem hala o tat damağımda!

Adsız dedi ki...

aslında belkıde kitapları yayınlanmış olabılır cunku ozelllıkle 60-70 basımı polyanna ve küçük kadınların 6-7 kitaplık evlenmelerı ve sonrasına dair kitapları bende vardı sonra hangi akla hizmetse onları attım:(

Çizgi film çok sığ bir noktada bitmis, aslında nippon animasyon en son duydugum kadarı ile polyanaya devam eden bi seri yapacakmış, aymı şeyi neden ann için neden yapmıyorlarki

Adsız dedi ki...

ben bu çizgi filmi izlediğimde kaç yaşlarındaydım hatırlamıyorum ilkokul zamanlarıydı ve hergün heyecanla beklerdim bölümünü hatırladığım çilli kızıl saçlı evlatlık bi kız ve yaşadığı evde yaşlı adam vardı meetyou du galiba ismi yanlış yazmadıysam...en çokta onun ölümü etkilemişti beni bu çizgifilmin ismini çok aradım böyle bişey yaptığınız içinde ayrıca teşekkür ederim :)kitapları oldunu bilmiydum acaba burdada bulabilirmiyim?tekrar tşekkürler....

Adsız dedi ki...

eger kitaplardan söz ediyorsan ben ankarada zafer carsısında buldum ama ilk cilt yani Ann'in gilbert'la

evlenmesi ve sonrasi olaylari anlatan ciitleri yoktu, çizgi filmi nette izleyebilecgn siteler var ayrica

indirilebiliyor (bende var:) bir duzeltme yapmalıyım. Yukarida devami yapilacagini yazdigim anime

polyanna değil heidi idi:)

Adsız dedi ki...

kanal 7 ye aralıklarla e posta gönderiyorum ann shirley nin o sıcacık hikayesini anlatan 'kırmızı saçlı kız' dizisini yeniden yayınlasın diye.sizinde desteklerinizi bekliyorum;ann sevenler elele:)

Adsız dedi ki...

Ben de bir ay kadar önce yollamistim. dikkate alırlar umarim

Adsız dedi ki...

yaa bilmem hatırlıyormusunuz ama Anne surekılı bı sıır okurdu canlar calıyor çın çın çın diye hıc unutmuyorum nedense bu cumleyı

Adsız dedi ki...

Lise hazırlıktayken, okuldan eve gelince yemeğimi tv karşısında bu çizgi diziyi izleyerek yerdim. Yalnız, ben isminin Shov Tv'de "Yeşil Çatılar" diye yayınlandığını hatırlıyorum.

Adsız dedi ki...

"Yeşil Çatılar" :) Bu adı koyarken ne düşünmüşler ki? Hiç cezbedici gelmiyor

Adsız dedi ki...

YAA YEŞİLİN KIZI ANNE,ŞEKER KIZ KENDİ,AY SAVAŞÇISI,MARON GİBİ ÇİZGİ FİLMLERİ YAYINLARMISINIZ?

Adsız dedi ki...

Before the Green Gables (Konnichiwa Anne) adı ıle yenı bır anıme yayınlanıyor su an Japonya ^da. Anne'in Greengables'a gelmeden öncekı yaşamından kesitler varmış. Biraz çocuklara hıtap ediyor gibi ama hikayenin öncesini öğrenmek hoş olabilir.

Not Zafer Çarşısı'nda ben de ilk cildi bulabildim. Ayrıca çizgi filmin devamını anlatan ve Anneîn hıkayesinin sonunu öğrenebildiğim iki televizyon filmi yapılmış. Onları edindim.

Tuppence Beresford dedi ki...

Altin Kitaplar'dan cikan "Kimsesiz Kiz" cocuk romani, bu serinin ozeti. Daha dogrusu ozeti oldugunu saniyorum cunku epi topu tek kitaba sigdirmislar.

Unknown dedi ki...

amazondan aldim demissiniz ingilizce mi acaba.bende almak istiyorum:/

Judy Abbott dedi ki...

Evet İngikizcr. Türkçe'de yayınlanmamış sanırım, bulamadım.