Pazartesi, Nisan 17, 2006

ROBOTECH

robotek
Eşi benzeri yapılmamış aşmış bir çizgidiziydi, hafta içi okul dönüşü izlerdik. Dünyayı uzaylılar istila etmiş, insanlar Robotek diye devasa bir gemiye iltica etmişlerdi, bu gemi alarm moduna geçtiği zaman katlanıp bükülerek robot haline gelir, uzaylılarla savaşırdı. Rick diye bir savaş pilotu, Minmey diye bir Çinli kız da vardı, bunlar aşk meşk yaşıyorlardı galiba, Minmey Çin restoranı açmıştı, yerel kıyafetler falan giyerdi. Müziği de muhteşemdi. Abimle izlerdik biz bunu, sonra da eski legolardan uzay gemileri yapmaya çalışır, uzay savaşları oynardık.

34 yorum:

Adsız dedi ki...

Evet keyifle ,izlediğim cizgiydi.
Lakin, TRT bi türlü anlam bütünlüğü oluşturacak, istikrarlı bi şekilde gösteremedi bu diziyi.
Bi var bi yok...
Ümit

Adsız dedi ki...

Orjinal adı macross'tur.

Adsız dedi ki...

O zamanlar konuyu tam anlamamıştım. Sonra DVD'sini aldım. 40-50 bölüm felan. Aslında orjinal ve derin bir konusu var. Robotech'i ve düşmanlarını yaratanlar aynı beyinler. Düşmanları da zaten klonlanarak çoğalıyorlar. Sadece savaşmak için üretilmiş askerler. O yüzden savaş gemilerini felan tamir edemiyolar. Amaçları Robotek'in içinde saklı sırrı ele geçirmek.(insanlar da bu sırrı bilmiyor)
Bu arada Mimay her bölümde aynı şarkıyı soylüyor.Ünlü olup, önce işim gelir felan diyerek şımarıyor.Bizim Rick de yeter lan deyip komutanına aşık oluyor. Ama sonra Mimay'in sesine düşmanlar hayran kalıp liderlerine isyan ediyor. Müzik-evrensel barış felsefesi felan.
En son dünya robotek teknolojisinden faydalanıp dev bir top yapıyor ve düşmanları haklıyor. Falan filan...Başka bir serisi daha var. Bunların çocukları bu sefer roboteki yaratan beyinlere karşı savaşıyor ama onu seyretmedim. Toplam 100 bölüm felan ediyor yani.

Adsız dedi ki...

Vay be gerçekten de izlediğim filmlerden biri daha çıktı hiç unutmadığım her fırsatta izlediğim dev uzaylılara karşın dönüien uçaklarla savaşılan şahane bir çizgi filmdi :D

Adsız dedi ki...

süper bir hikayesi olan zamanına göre aşmış bir çizgi filmdi. uzaylıların dünya'ya ilk saldırıyı yaptığı bölümü ağzım açık izlediğimi hatırlıyorum. aksiyon bölümlerindeki müziklerde muhteşemdi.
Ne yazıkki ilerleyen bölümlerde konu biraz saçmaladı, yeni jenerasyonlarla iyice alakasız birşey oldu.

Adsız dedi ki...

bu çizgi dizinin dünya çapında fanatikleri ve fanclub 'ları var. Biri resmi, diğeri fanlardan oluşan iki büyük internet sitesi var. 2 yıl kadar önce internette jenerik videolarının peşine düştüğüm sırada keşfettim bunları. robotek bildiğim kadarıyla birkaç sezondan oluşuyor. dünyada geçen bölümlerden sonra başka gezegenden başka ırklar da diziye dahil oluyor. son yapılan dizi bölüm videolarında eski kahramanlara rastlamadım. tamamiyle yeni kahramanlar, yepyeni bir hikaye. robotekin diğer çizgifilmlerden en büyük farkı olayların yanında kahramanların kendi aralarındaki sosyal ilişkileri de yoğun bir şekilde izleyiciye sunması. bu da bu dizinin izleyici yaş ortalamasını oldukça yükseltiyor. aksi takdirde konu bütünlüğünü 8-10 yaşlarında bir ocuğun kendi kafasında sağlayabileceğinden şüpheliyim.
bununla birlikte bu dizinin dvd sini alan arkadaşım maalesef isim ve adres belirtmemiş. acaba dvd leri türkiye de nasıl temin edebiliriz ? acaba türkçe altyazı da var mı ?
seckinar
seckinar@yahoo.com

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar; Robotech konusu,sinema filmi tadındaki kurgusu,karakterlerin işlenişindeki derinliği ve Ulpio MINOCCI - Arlon OBER ikilisinin muhteşem müzikleriyle tüm zamanların en güzel bilim kurgu çizgi filmidir.Orjinal Dvd serileri ve soundtrack albümü amazon da bulunmaktadır.İlk başta Macross adıyla japonyada gösterime girmiş ardından isim ve yayın hakları amerikan firması Harmony Gold tarafından satın alınmıştır.Yapımcıları Ahmet AGRAMA - Cihan AGRAMA kardeşlerdir.Yönetmenliğini çizgi filmlerin George LUCAS'ı olarak kabul edilen Carl MACEK yapmıştır.Daha sonra seriye Robotech II ve Robotech :Sentinels dizileri eklenmiştir.Robotech SGI adlı bilgisayar ortamında 3D hazırlanmış bir prototip de hazırlanmıştır.Harmony Gold yapımı olan Robotech dizisi 1985 yılında başlamış olup,japonlar 1981 yılında Macross adıyla efsaneyi başlatmışlardır.Limewire yada benzer paylaşım programlarında "Boobytrap" gibi kült (Zentraidi'lerin Dünyaya ani saldırıda bulundukları ilk bölüm) bölümleri yada orjinal soundtrack'leri mp3 olarak indirebilirsiniz.Nette inanılmaz sayıda sitesi bulunmakta olup,çizgi film dünyasının STAR WARS'ı diyebiliriz.Kahramanının adı Rick HUNTER, akıl hocasının adı Roy FOKKER'dir.Minmey yarışmadayken Rick yeni nesil Valkeyree ile uzayda nöbettedir ve İnsan ırkının en relax anında uzayda saldırı için gizlice yaklaşan zentraidi gemisinin ölümcül saldırısında tek başına kaldığı bölüm kurgulanışı ile halen aklımda kalmıştır.Kokpitte canlı yayında saatlerce bekledikten sonra tam minmey sahneye alkışlarla çıkarken rick üzerine gelen güdümlü füzeler ve lazer atışlarına karşı koymaya çalışıyordu o bölümde.

Adsız dedi ki...

voltron in babasiydi :)
neden mi cunku ortalarda voltron yokken ilk robot cizgi film olarak bu vardi.
Robotek in dizi bolumleri disinda 1989 yiliydi sanirim birde cizgi sinemasini yayinlamislardi muzigi hala aklimda. baska bir gezegende geciyordu aslan robotlarvardi kuyruklarindan lazer atiyorlardi yanilmiyorsam.

Coldmarch dedi ki...

Hayal meyal hatırlarım.İlk olarak 1986 yılında TRT 2 'de deneme yayınları çerçevesinde akşam kuşağında hafta içi yayınlanırdı. Ben öpüşen ve sevişen çizgi film karekterlerini ilk bu çizgi dizide görmüştüm.Bir uzay gemisinin içinde geçiyordu ve pilotlardan birinin aşık olduğu çinli bir kız vardı.Severek izlerdim.

Unknown dedi ki...

muhtesemdi...bir kadin ve erkegin opusme sahnesini ilk kez bir cizgifilme izmeistim ki o da budur:) hatirladiniz mi o sahneyi arkadaslar?

Adsız dedi ki...

eskiden okul cıkısı kosardım şimdi iş cıkısı kosar gene izlerim bu diziyi superdi valla bukadar iyisi gelmedi bence..

Adsız dedi ki...

Harika sekiz sekizlik bir çizgi filmdi hala bile üzerine çizgi film yapılamamıştır. Konusu bile her yaştan izleyiciyi çekerdi şimdiki nesile acıyorum gariplerim pokemonlarla büyüyor.Beni robot teknolojisine aşık eden mükemmel bir baş yapıt, transformersten sonra robotekte sinemaya uyarlansa oskarları siler süpürür.İçinde şiddet öğeleri bulundurduğu için RTÜK'ün şiddetle yasaklayacağı bir çizgi film, zaten böyle giderse 68 kuşağındaki çiçek çocuklar yine gelecek RTÜK sayesinde :)

Adsız dedi ki...

Robotech denen seri aslında birbirine biraz benzeyen 3 farklı serinin, bölüm sayısı olarak amerikan tv formatına uyması için birleştirilmesiyle oluşturulmuş derme çatma bir seridir. Asıl sebebi "SDF Macross" adlı animeyi amerikada satabilmek. Bahsedilen 3 sezondan ilki ve en uzunu da Macrossdur zaten. Bu üçü seriyi konu olarak birleştirebilmek için yeniden, farklı bir senaryoyla seslendirilmiştir. Min May'in hep aynı şarkıyı söylemesi de amerikan firmalarının cimriliğindendir. Orjinal seriden Japonyada biri 36 şarkılık toplam 11 soundtrack albümü çıktı zamanında. Robotech serisinin 2 filmi vardır, biri bu sene çıktı, ama çok kötü. Herkese orjinal SDF Macross u tavsiye ederim. Robotechde anlamsız gelen herşey ve protokültürün ne olduğu netlik kazanıyor. Macross a daha sonra yapılan eklemeler de roboteche yapılanlar gibi başarısız değil, 1 tane seri , 2 tane film ve 2 tane mini dizi. Özellikle minidiziler muhteşem.

Adsız dedi ki...

ben 26 yaşındayım bu çizgi filmi sadece 1 kez cıne 5 te izlemiştim daha sonra yayınlamadılar oda ilk bölümüydü ışınlanma gibi bi şeyler vardı onlar katlama diyorlardı robotek modifiye edilmiş dünya dışı bi gemiydi etrafında şehir kurulmuştu katlama sırasında gerekli yükseklik olmadığı için şehrin bir bölümünüde uzaya taşımışlardı güzel bi ç.filmdi yayınlasalar izlemek isterim

Adsız dedi ki...

valla hep adını bilip de ne olduğunu bir türlü hatırlamadığım 2-3 çizgi filmden biridir bu. daha ziyade voltron'a laserion'a takıldık biz.

Unknown dedi ki...

ben bu çizgi filmi hatırlıyorum ama bi de yarım yamalak hatırladığım bi tane çizgi film vardı yine bi uzay gemisi vardı ölen insanlerın ruhları onun içine giriyodu..anlatıyorum kimse inanmıyo..hatırlayan varsa beri gelsin..

Unknown dedi ki...

inanılmaz bir seri idi yanlış hatırlamıyorsam en son pazar veya cumartesi sabahları yayınlanırdı okula kalkmak zor gelirdi bu cizgi filim için sabahınm 8 9 unda kalkardık.
ilk başlarda sadece robotek dev bir gemi idi ondan sonra teknolojiyi geliştirip uzaylılara f22 boyutlarında olanları ile kafa tutuyorlardı insanlar hatta bir ara uzaylıların arasına casus bile sokmuşlardı insanlar şimdilik hatırladığım bu kadar pardon bir de onun filim olarak seyrettiğımı de hatırlıyorum ama detay hatırlamıyorum :((

Santral dedi ki...

Gerçekten çocukluğumun en ilgi çekici ve en çok etkileyen çizgi filmiydi. Gerçekten etkilediği kadar güzelmiydi, tam olarak emin değilim ama, F 14 benzeri robota dönüşebilen uçaklar, uçak gemisi içinde bir şehir ve aşk. Kolleksiyon olarak ulaşabilirsem saklamayı isterim.

Silencer dedi ki...

www.youtube.com/silenc3r4ever

Robotech için

rock lee dedi ki...

Hele ki bayramlarda full episode yapmazlar mıydı, dadından yinmezdi beh

Adsız dedi ki...

judy ve uzun bacaklı baba'dan sonra hafızama silinmeyecek şekilde kazınmış 2. çizgi filmdir..Hatta belki ondan bile etkili olmuştur...O tarzı beğenen arkadaşlar bunu da muhakkak izlemeliler diyerek bil vermeye başliim:

Çizgi film cine5'te saatleri değiştirilereke ancak non-stop yayinlanmistir. Çizgi filmin sonunda Lynn Minmei kesin bir şarkı söylerdi..Rick Hunter kapışılan pilot başarılı pilot rolündeydi..Ve tabi benim idolüm Lisa Hayes...Minmei'in cıvıl cıvıllığının akisine o duygularını içinde yaşayıp, Rick Hunter'a sırılsıklam aşık olan ama yine de kendini işine adamış bayan Teğmendi..Lisa sayesinde az daha Kuleli askeri okulda kendimi bulacaktım..O derece kendisinin üzerimde emeği olmuştur..Minmei ve Rick ilk gençlik yıllarında tanımışlar ve bir gün evlenmeye söz vermişlerdir..İlerleyen yıllarda Rick başarılı bir pilot Minmei ise çok meşhur bir aktris ve şarkıcı olmutur..Ancak 2si de birbirlerine verdikleri sözü unutmamışlardır..Özellikle de Minmei Rick'i müstakbel eşi olarak bellemiş her fırsatta çocugun üstünde baskı unsuru olrak ortaya çıkmış, sonunda Rick'e meseleğini bıraktırmıştır. Çünkü ölü bir eş istememektedir..

Benim kahramanım Lisa ise idealleri için ölümü bile göze almıştır ve Rick'e olan derin aşkını Minmei yüzünden yıllarca saklamış, anc son bölümlerde savaşa gitmek için şehirden ayrılmak üzereyken Rick'e ağlayarak itiraf edebilmiştir.. Bu itirafı izleyenler muhtemelen hüngür hüngür ağlamıştır (ben vhs videolara çekip izleyip izleyip ağlamıştım)

Duygularını söyledikten sonra bir asker selamı çakmış ve koşarak gemisine gitmiştir. Rick de o an kafasına saksı düşmüş gibi ayılmış ve aslında Minmei'i değil, Lisa'Yı sevdiğini anlamış ve mesleğine geri dönmüş, gezegen için verdikleri savaşı beraber kazanmışlardır..

Lynn Minmei için tek üzüldüğüm nokta garibim teee yıllar sonra Rick ve Lisa'nın düğününde şarkı söylemek zorunda kalmıştır..Hatta Rick ve Lisa merasim sonrası öpüştüklerinde gözyaşlarını tutamadan ağlamıştır...Yani kendisi yıllar sonra bile Rick'i unutamamış ve ömrü boyunca tüm gezegenin en popüler şahsiyeti olmasına rağmen bekar kalmıştır (Rick ve Lisan'nın evlendiği film Robotech II The Sentinels'tedir ki bu apayrı bir Macross filmidir ve yine cine5'İn bize bir bayram hediyesi olarak yayınlanmıştır)

Şahsen ben evlenme sahnesini izleyebilen şanslılardan biri olarak izlerken kalbim yerinden fırlayacak gibi olmuştu..Bu da epey bir ay melankolik gezmeme sebep olmuştur :)))

Rick Hunter kanımca benim için Jervis Pendleton'dan bile ideal bir eş adayı olmuştur..Lisa Hayes'te alabileceğim en ideal bayan modelidir ve %80 kariyerimi ve iş displinini kendisine borçluyumdur ;)

İzlemeyen varsa Macross'un son bölümü olan "To The Stars"ı youtube'dan filan bulup muhakkak izlesin...100 üzerinden 1000'lik derecede duygusllıkta bir bölümdü...Serinin bitiminde Lynn Minmei'in söylediği "To Be In Love" şarkısı yine son noktayı koyacak duygusallıktaydı:

"Sometimes I dream with open eyes -
I dream of falling in love.

To be in love,
Must be the sweetest feeling that a girl can feel.
To be in love.
To live a dream
With somebody you care about like no one else
A special man,
A dearest man,
Who needs to share his life with you alone.
Who'll hold you close and feel things,
That only love brings
To know that he is all your own...

To be my love,
My love must be much more than any other man
To be my love.
To share my dream,
My hero, he must take me where no other can
Where we will find A brand new world -
A world of things we've never seen before;
Where silver suns have golden moons,
Each year has thirteen Junes.
That's what must be for me,
To be in love...."

Bence herkesin mümkünse başından itibaren izlemesi gereken bir animasyon..Macera, aşk, Rick için bayanların döktüğü göz yaşları, bir erkeğin iki kadın arasında kalması ve muhteşem bir son...

Sanırım övebileceğim en iyi şekilde övdüm..İşte bu da benim favorimdi o yıllara ait..Ama açıkçası laptop'ımda bugün de yüklü durumda arada açıp izliyorum...

Adsız dedi ki...

bu arada Robotek yanlış yazım olmuş :(((((( ROBOTECH doğru yazılışı... ;)))

Adsız dedi ki...

lisahayes80 e teşekkürler.uzun zamandır aradığım macross un bu filminin adını, the sentinels, hatırlattığı için.

Adsız dedi ki...

sitenin en güzel tarafı bence bu nostaljik çizgi filmler. ancak judy abbot'a yenisini ekleyin güncelleyin lütfen gibi şeyler söyleyince kızıl şeytan çemkiriyor çok fena:)) burası bizim, umumi degil vs:) ne var biraz daha gönülleri hoş tutsanız di mi ama?

Adsız dedi ki...

tanaydın dostuma katılıyorum,olen kısılerın ruhları gemıye dogru gıdıyodu..bu bolumlerı nereden temın edebılırız bılen varsa ltfen yazssın herkese saygılar tskler....

Adsız dedi ki...

robotech'te oyle bi sahne var mıydı hatırlayamadım.. Sadece Robotech serisinin devamında Rick'i çok yaşlanmış olarak görüyoruz ama öldüğü söylenmiyor (onu o kadar yaşlı görmek çok acıklı olsa da) bahsettiğiniz başka bir japon çizgi filmi olabilir mi? oyle bir çizgi sinemayı trt-1 de izlemiştim yine robotech döneminde ama rbotech olmadığına eminim ;)

Adsız dedi ki...

dediğiniz çizfi siemayı hatırladım ama adını hatırlayamadım..Sonunda ışık olarak gökyüzüne yükseliyolardı..bi ağacın altında ya da bi tepede ölüyolardı sanki..çok hayal meyal hatırlıyorum..yine savaşla ilgili bir çizgi sinemaydı trt-1 de yayınlanmıştı ona eminim ama..

Adsız dedi ki...

o bir efsane dir çocukluğumun bir numaralı çizği filmiydi, ayrıca bence "ROBOTECH" kusursuz kurgusu ile kendinden sonraki çizgi dizilere bir yol açmışdir..

Roy Fokker dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Roy Fokker dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Roy Fokker dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Roy Fokker dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

adsız arkadaşların yazdıgı anime Windaria dır trt de çok gösterilmişti

rock lee dedi ki...

Robotekin hastasıyız.
Yalnız şu kadının saçı hep tek gözünü kapatırdı sinir olurdum. O saçı kesip kadını rahatlatasım vardı.